Visio kennisportaal maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Live support
Het spijt ons, de support is op dit moment niet beschikbaar.
Contrast aanpassen Zoekvenster sluiten Menu openen

Zelf AI uitproberen: ChatGPT, Gemini en Copilot

Geplaatst op 12 februari 2025

Gerard van Rijswijk, Koninklijke Visio

Afbeelding van een vrouw die lijkt te kijken naar resultaten op Internet

Steeds meer mensen ontdekken programma's zoals ChatGPT, Gemini en Copilot als krachtige alternatieven voor traditionele zoekmachines zoals Google. Waar je bij een zoekmachine zelf door een lijst met links moet navigeren om de juiste informatie te vinden, geven deze AI-tools direct een helder en op maat gemaakt antwoord op je vraag. Maar je kunt ChatGPT, Gemini en Copilot ook gebruiken om taken uit te voeren zoals het schrijven van een e-mail, het opstellen van een planning of het maken van een samenvatting. In dit artikel laten we zien hoe deze tools werken, waarom ze zo populair zijn en hoe je ze zelf effectief kunt inzetten. Ontdek zelf de mogelijkheden en laat je inspireren door deze geavanceerde technologieën!

Met welke virtuele assistenten kun je aan de slag?

Op moment van schrijven zijn er drie bedrijven die volop inzetten op deze nieuwe manier van informatie zoeken en verwerken. ChatGPT van OpenAI was de eerste die openbaar te gebruiken was. Deze heeft inmiddels gezelschap gekregen Copilot van Microsoft en Gemini van Google.

Wanneer je slechtziend of blind bent en dit wilt gaan gebruiken rijst natuurlijk al snel de vraag: zijn ze toegankelijk en zo ja, welke van deze drie scoort voor mij het beste?

Om dat uit te zoeken hebben wij chat GPT, Gemini en Copilot getest met behulp van schermleessoftware op zowel een computer als op een mobiel apparaat (tablet of smartphone). Van elk programma kun je lezen hoe toegankelijk ze zijn en helpen we je op weg om er zelf mee aan de slag te gaan.

Weet je nog niet wat je kunt vragen? Probeer dan eens de volgende suggesties:

  • Wat is het Visio Kennisportaal?

  • Schrijf een Sinterklaasgedicht voor mijn zus met daarin het woord….

  • Hoe kan ik tv ondertitels vergroten?

Let op: Deze automatische assistenten hebben toegang tot een schat aan online informatie, maar zijn niet feilloos. Hoewel ze vaak accurate antwoorden geven, kunnen er ook onjuistheden in voorkomen.

1. ChatGPT

Er zijn twee versies van ChatGPT: ChatGPT en ChatGPT Plus. De standaardversie, ChatGPT, is gratis. ChatGPT Plus biedt nog betere resultaten en werkt sneller, maar kost 20 dollar per maand. Daarom hebben wij gekozen voor de gratis variant.

1a. Chat GPT via een computer

Via de website chatgpt.com kun je je aanmelden. Je kunt hiervoor een bestaand e-mailadres gebruiken of inloggen met je Google-, Microsoft- of Apple-account. Zodra je een account hebt, kun je via dezelfde website, chatgpt.com, inloggen.

Eenmaal ingelogd kan je direct bij het invoerveld je vraag gaan typen.

1b. ChatGPT met een schermlezer voor Windows

Bij het gebruik van schermlezers zoals JAWS, NVDA en SuperNova zal je het invoerveld moeten selecteren om opdrachten te geven. Tijdens het testen van NVDA konden we de zoekbalk niet activeren. Pas nadat we de toetsencombinatie Ctrl+Z hadden ingedrukt, werd de zoekbalk actief en konden we onze zoekopdracht invoeren.

Wanneer je op Enter drukt na het invoeren van je tekst, zullen zowel NVDA als JAWS het antwoord automatisch voorlezen. Bij SuperNova is dat helaas niet het geval. Hiervoor moet je terug navigeren om de tekst te beluisteren.

Handige sneltoetsen voor Chat GPT:

  • Respons kopiëren: Control+Shift+C

  • Zet de Focus weer op het invoerveld als je deze verlaten hebt: Shift+Escape

  • Een geheel nieuwe chat starten: Control+Shift+O

  • Het verwijderen van laatste antwoord: Control+Shift+Backspace

1c. ChatGPT als app

De officiële ChatGPT app is er voor zowel iOS als voor Android toestellen.

ChatGPT downloaden op je iPhone of iPad:

Download ChatGPT in de app Store

ChatGPT downloaden op je Android smartphone of tablet

Download ChatGPT in de PlayStore

Log daarna in met Apple, Google of maak een account aan met je e-mailadres.

Je hebt nu twee manieren om je vraag te stellen:

  1. Activeer het invoerveld en typ je zoekopdracht.

  2. Activeer de knop “Een spraakgesprek beginnen” rechts onderaan om een spraakbericht te beginnen. Spreek je vraag in en Chat GPT zal je met spraak direct antwoord geven. Wil je de tekst ook in beeld? Activeer dan de knop “sluiten” onderaan. Er komt eerst een melding in beeld om de kwaliteit van het antwoord te beoordelen. Sluit dit venster (met VoiceOver of TalkBack dubbeltikken) en de tekst met het antwoord komt in beeld.

Let op: Als je gebruik maakt van een Android toestel met TalkBack dan zijn alle knoppen niet beschikbaar en daardoor minder toegankelijk.

TIP: Je kunt nieuwe vragen onderaan invoeren. Alle antwoorden komen in een lijst, wat het soms lastig maakt om het juiste antwoord te vinden met VoiceOver of TalkBack. Wil je een nieuwe lijst beginnen? Klik dan op de menuknop bovenaan en kies ChatGPT. Er verschijnt dan een nieuw leeg veld met een zoekveld.

1d. ChatGPT via WhatsApp

Wil je met ChatGPT chatten? Dat kan nu ook via WhatsApp! Voeg het nummer

+1-800-2428478 toe aan je contacten. Hieronder staat vermeld hoe je dat doet op een iPhone. Heb je een Android telefoon. Dan kan de contactenlijst er anders uitzien, maar kan onderstaande instructie ook gevolgd worden.

  1. Open Contacten en tik op de plus-knop rechtsboven.

  2. Voer ‘ChatGPT’ in bij ‘Voornaam’.

  3. Tik op ‘voeg telefoon toe’ en voer 1-800-242-8478 als telefoonnummer in.

  4. Tik rechtsboven op ‘Gereed’.

  5. Open WhatsApp, tik rechtsboven in het chatoverzicht op de plus-knop.

  6. Zoek naar ‘ChatGPT’ en tik het contact aan om een chat te starten.

Met ChatGPT kun je op een natuurlijke manier chatten. Stel vragen en je krijgt snel en persoonlijk antwoord. Vergeet niet: ChatGPT leert elke dag bij, maar de informatie is niet altijd helemaal actueel. Ook kan je via WhatsApp geen actuele informatie vragen zoals het weer. De mogelijkheden via WhatsApp zijn dus wat beperkter.

2. Microsoft Copilot

Copilot is de zoekmachine van Microsoft en biedt de mogelijkheid om via kunstmatige intelligentie antwoorden op vragen te krijgen of opdrachten uit te voeren. Heb je een Microsoft account? Dan kan je inloggen en krijg je doorgaans meer gepersonaliseerde informatie en functies. Maar ook zonder Microsoft Account is Copilot te gebruiken. Er is een gratis versie van Copilot en een betaalde versie, genaamd Copilot Pro. Wij hebben de gratis versie getest.

2a. Microsoft Copilot via een computer

  1. Start je browser en ga naar de website https://copilot.microsoft.com/

  2. Activeer de link: Aanmelden als je een Microsoft account hebt. Meld je dan vervolgens aan met je Microsoft Account.

  3. Zodra je op de website van Copilot bent kan je het invoerveld onderaan de website activeren.

  4. Typ je vraag of opdracht in.

  5. Druk op Enter.

  6. Copilot zal nu automatisch een passend antwoord of een suggestie voor je opdracht genereren.

2b. Microsoft Copilot met een schermlezer voor Windows

Als je een schermlezer gebruikt zoals Jaws, NVDA of Supernova zal je merken dat de tekst van het zoekresultaat automatisch voorgelezen wordt. Dit kan soms even duren, afhankelijk van je zoekopdracht.

Wat verder opvalt is dat Copilot goed toegankelijk is. De meeste, zo niet alle knoppen worden netjes in het Nederlands voorgelezen zodat je weet waar je bent.

2c. Microsoft Copilot als app

De app van Copilot is zowel voor Apple als Android gratis te downloaden:

Download Microsoft Copilot in de app Store

Download Microsoft Copilot in de Google Play Store

Aanmelden met een Microsoft account is niet noodzakelijk maar als je een hebt zou ik het zeker doen omdat de app dan meer functionaliteit biedt zoals het kunnen voeren van langere gesprekken.

Behalve het stellen van vragen, het opstellen van e-mails en het samenvatten van tekst, kun je ook afbeeldingen maken dankzij de integratie met afbeeldingengenerator DALL-E3. Het maken van afbeeldingen vereist echter dat je een account hebt, de overige functies niet.

  1. Open de app Copilot. De eerste keer zal Copilot om je naam vragen. Typ deze in het invoerveld. Vervolgens kan je één van de 4 beschikbare stemmen kiezen. Deze worden voorgelezen in het Engels. Kies een stem en activeer de knop Doorgaan. Vervolgens kan je machtigingen toestaan zoals locatietoegang. Hiermee kan Copilot je in sommige situaties betere antwoorden geven. Activeer Alles toestaan of Niet Nu.

  2. Onderaan dit scherm vind je het invoerveld “Bericht Copilot”. Activeer dit invoerveld en typ je vraag in.

  3. Activeer de verzenden knop.

Copilot gaat voor je aan de slag. Heb je VoiceOver of TalkBack aan staan dan zal het antwoord automatisch voorgelezen worden.

Net als de app van ChatGPT biedt Copilot de mogelijkheid om via spraak een conversatie te starten. De spraak oproep knop bevindt zich rechts naast het invoerveld. Deze optie is ook toegankelijk voor gebruikers van VoiceOver of TalkBack. In VoiceOver heet de knop "Start een spraakgesprek met Copilot" en in TalkBack "Een spraakoproep starten". Dubbeltik in beide gevallen om de functie te activeren en je gesprek te beginnen. Je kunt allerlei vragen stellen, waarop Copilot je via spraak zal antwoorden.

3. Gemini

Gemini is een krachtige AI-assistent van Google die je kan helpen met schrijven, plannen, leren en nog veel meer. Denk aan het als een slimme vriend die altijd klaar staat om je vragen te beantwoorden.

3a. Gemini via een computer

Je kunt Gemini met elke internetbrowser benaderen. Het is dus niet noodzakelijk om Google Chrome te gebruiken.

Ga naar de website gemini.google.com en log in met je Google account. Als je geen Google account hebt dan kun je die eenvoudig aanmaken via de website van Google.

Zodra je bent ingelogd en je mogelijk nog een paar toestemmingen moet geven kun je onderaan in het scherm in het tekstveld direct je vraag invoeren. Je kunt je vraag ook inspreken. Activeer daarvoor de microfoon die zich direct na het invoerveld bevindt en spreek je opdracht in.

3b. Gemini met een Windows schermlezer

Als je een schermlezer gebruikt zoals Jaws, NVDA of Supernova zal je merken dat de tekst van het zoekresultaat niet automatisch voorgelezen wordt. Wel geeft Gemini netjes aan dat de tekst klaar staat. Je kunt na het invoeren van je zoekopdracht met de pijltoets naar boven gaan maar het resultaat wordt dan vanaf de onderkant gelezen.

Je kunt echter ook Gemini deze tekst laten voorlezen. Ga hiervoor met Shift+Tab naar de Meer opties knop. Activeer deze en kies voor de Luisteren knop en activeer deze. Gemini zal dan de tekst voorlezen.

Wat verder opvalt is dat Gemini zeer goed toegankelijk is. Alle knoppen worden netjes in het Nederlands voorgelezen zodat je weet waar je bent.

Ook visueel kun je Gemini nog aanpassen door deze in te stellen met een donkere thema.

3c. Gemini als app

De app van Gemini is zowel voor Apple als Android gratis te downloaden:

Download Microsoft Copilot in de app Store

Download Microsoft Copilot in de Google Play Store

Gebruik je een apparaat van Apple dan zal je eerst moeten inloggen met een Google account. Bij Android ben je direct ingelogd met je Google Account.

Bij de Gemini app kan je tekst invoeren, tekst dicteren of een gesprek starten met Gemini Live.

  1. Open de app Gemini

  2. Onderaan dit scherm vind je het invoerveld “Vraag het Gemini”. Activeer dit invoerveld en typ je vraag in.

  3. Activeer de verzenden knop.

Gemini biedt de mogelijk om de tekst te dicteren via de microfoon knop. Daarnaast kan je via Gemini Live een conversatie starten. Deze knop heet Gemini Live en bevindt zich rechts naast het invoerveld. Deze optie is ook toegankelijk voor gebruikers van VoiceOver of TalkBack. Dubbeltik in beide gevallen om de functie te activeren en je gesprek te beginnen. Je kunt allerlei vragen stellen, waarop Gemini je via spraak zal antwoorden.

3d. Gemini en Android

Als je Gemini via de PlayStore hebt gedownload kan je de Google Assistent op je smartphone of tablet vervangen voor Gemini als de primaire assistent op je apparaat. Je kunt dan snel toegang krijgen tot Gemini via 'Hey Google' (als dit aanstaat) en de aanraakmethoden die je eerder gebruikte om de Google Assistent te openen.

  1. Open de Gemini App.

  2. Kies rechtsboven aan je profielfoto.

  3. Kies overstappen op je Google Assistent.

  4. Nu heb je de keuze om te kiezen voor Gemini of Google Assistent.

Je kunt Gemini gebruiken om vragen te stellen, teksten te schrijven, artikelen samen te vatten en plaatjes te genereren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je camera op je omgeving te richten en Gemini daar vragen over te stellen, of vragen wat er op het scherm van je smartphone te zien is. In de instellingen van de app kun je aangeven dat je niet wil dat Gemini de informatie van je scherm leest.

De mogelijkheden van Gemini worden verder uitgebreid als je de extensies inschakelt. Daarvoor tik je in de app op je profiel en kies je voor ‘extensies’. Daar geef je aan uit welke bronnen Gemini informatie kan halen.

Denk aan Google Maps, waarbij Gemini toegang krijgt tot je locatie-informatie. Ook is het handig om Gemini toegang te geven tot Google Werkruimte, waarna je informatie kunt vragen over Gmail, Documenten en Drive.

Gemini kan nog niet alles wat Google Assistent kan. Bijvoorbeeld het bedienen van muziek of het instellen van herinneringen. Wil je toch liever de Google Assistent gebruiken? Stel dan je Google Assistent weer in zoals hierboven beschreven.

Conclusie: Welke virtuele assistenten kun jij gebruiken?

Het hangt sterk af van het apparaat waarmee je de virtuele assistent wilt gebruiken: een computer, smartphone of tablet. Heb je een Windows-computer en een Microsoft-account? Dan is Copilot waarschijnlijk de meest logische keuze. Gebruik je daarentegen een Android-smartphone of -tablet, dan raden we aan om Gemini te proberen. Uiteraard kun je ook meerdere virtuele assistenten gebruiken en zelf ontdekken welke het beste bij jouw behoeften past.

Heb je nog vragen?

Mail naar kennisportaal@visio.org, of bel 088 585 56 66

Meer artikelen, video’s en podcasts vind je op kennisportaal.visio.org

Koninklijke Visio

expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

www.visio.org