Online gitaar leren spelen
Geplaatst op 9 februari 2023Wanneer je op gehoor gitaar wilt leren spelen dan kun je natuurlijk de speciaal voor dit doel ontwikkelde Auditieve Methode modules van Koninklijke Visio gratis downloaden op het Kennisportaal. Voor gitaar is er een basismodule en zijn er vervolgmodules voor klassiek of slaggitaar.
Er zijn echter nog meer aanbieders die het net weer anders doen. We noemen een aantal Engelstalige websites die voornamelijk populaire muziek (finger picking style of slaggitaar) aanbieden. De toegankelijkheid van hun websites met schermlezer varieert. In het algemeen zijn ze redelijk toegankelijk al kunnen ze wel onoverzichtelijk zijn zodat je even je weg moet zoeken als je alles op gehoor moet doen.
De meeste van deze aanbieders kun je ook op Youtube vinden.
Speel je liever klassiek gitaar? Sommigen van de aanbieders (zoals het gratis guitarlessons365.com bieden behalve pop ook klassiek gitaar. Wil je liever een “klassiek docent” dan kan Youtube je wellicht verder helpen. Na het opgeven van de titel zullen met een beetje geluk het gros van je hits de klassieke “lesgevers” zijn.
Guitar by Ear
Eén ervan is Bill Brown die online de Guitar bij Ear lessen aanbiedt die je tegen betaling kunt downloaden. Bill gebruikt hierbij geen muziek, tabs, of video’s.
Justin Guitar
Justin Guitar biedt materiaal voor zowel akoestische steel string als elektrische gitaar.
Op de website justinguitar.com vind je gratis lessen voor beginners en gevorderden. Je leert bijvoorbeeld songs of hoe je akkoorden leert spelen.
Daarnaast kun je bij hem ook tegen betaling lessen voor onder andere slaggitaar, lead gitaar of muziektheorie afnemen.
Justin Guitar is ook op YouTube actief waar je leerzame dingen kunt vinden.
Tenslotte heeft hij diverse eigen apps ontwikkeld. De Ear trainer en de metronoom app zijn goed toegankelijk met een schermlezer. De songbook apps zijn slechts beperkt toegankelijk als je geheel van spraakuitvoer afhankelijk bent.
GuitarZero2Hero en Super Easy Guitar
De website guitarzero2hero.com biedt gratis en betaalde lessen. Deze zijn gericht op beginners. Wat ze voornamelijk doen is popsongs versimpelen en uitleggen hoe je ze moet spelen (met akkoorden schema’s et cetera).
Dit geldt ook voor Lee John Blackmore waarvan behalve op de website gratis lessen op Youtube te vinden zijn.
Lick & Riff
Wie wat verder is met gitaar (medium tot gevorderd) kan eens een kijkje nemen op licknriff.com , die een mix biedt van gitaarlessen waaronder ook finger style songs. Voor de online lessen vraagt hij een vrijwillige bijdrage; dit is niet verplicht.
Lick & Riff is ook op Youtube actief. De nadruk ligt hierbij meer op improvisatie techniek en theorie dan het exact noot voor noot spelen van een song. Dit maakt dat het materiaal relatief makkelijk te volgen is als je weinig of niets kunt zien.
Marty Music
Op Martymusic.com vind je een ruime keus aan betaalde lessen voor zowel beginners als gevorderden, voor akoestisch of elektrische gitaar in verschillende stijlen.
Van Marty Music vind je op Youtube songs voor doorgaans beginnende gitaristen.
Marco Cirillo
Marco is ook op Youtube te vinden. Hij heeft daar een kanaal voor zowel gitaar als ukelele.
Op Patreon kun je ook betaalde lesmodules afnemen: Blitzguitar en Ukelele.
Je betaalt dan per cursus of je neemt een abonnement op Patreon om beschikking te hebben tot meer, zo niet alle, materiaal.
Swift lessons
Rob Swift biedt op de website Swiftguitar.com alle genres behalve klassiek. Je kunt lessen kopen voor jazz, blues, rock akoestisch, elektrisch en zowel voor beginner als gevorderd. Hij doet ook aan muziektheorie.
Op Youtube geeft hij zeer gedetailleerde song instructies, die eenvoudig te volgen zijn zonder dat je iets hoeft te kunnen zien.
Tip: Het Vidamy pedaal
Als je veel van Youtube gebruikt maakt om je stukken te luisteren en te repeteren dan kan dit pedaal handig zijn. Je kunt er bijvoorbeeld stukjes oneindig herhalen.
Meer informatie vind je op vidami.com/
Het Vidamy Pedaal is ontwikkeld voor Windows en Mac.
Heb je nog vragen?
Mail naar kennisportaal@visio.org, of bel 088 585 56 66
Meer artikelen, video’s en podcasts vind je op kennisportaal.visio.org
Koninklijke Visio
expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen