Visio kennisportaal maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Live support
Het spijt ons, de support is op dit moment niet beschikbaar.
Contrast aanpassen Zoekvenster sluiten Menu openen

Een opleiding of baan kiezen na de middelbare school

Geplaatst op 1 juni 2025

Scholier achter de laptop, ze kijkt
blij

Ben jij een leerling met een visuele beperking en vind je het moeilijk om een opleiding of baan te kiezen na je middelbare school? Diagnostiek TOP is een loopbaanonderzoek op maat waarin we je wensen en mogelijkheden in kaart brengen en tot een passend advies komen. Afhankelijk van je opleiding duurt dit onderzoek bij Visio 1 of 2 dagen.

Wat is Diagnostiek ToP precies?

Bij Diagnostiek ToP onderzoeken we opleidings- en loopbaanmogelijkheden voor jongeren met een visuele beperking. Kort noemen waar ToP voor staat.

Het ToP-onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. We gaan samen met jou onderzoeken wat je interesses zijn, hoe je als persoon in elkaar steekt en waardoor je gemotiveerd raakt. We proberen daarnaast een beeld te krijgen van wat je ziet en niet ziet en hoe je met je visuele beperking omgaat. Op deze manier ontstaat een beeld van de soorten beroepen waar jouw interesse naar uitgaat en op welke wijze dit aansluit bij vervolgopleidingen en te combineren is met je visuele beperking.

Afhankelijk van de Visio-locatie vinden de verschillende onderdelen van Diagnostiek ToP thuis, op school en/of bij Visio Revalidatie & Advies plaats. De onderzoeken en gesprekken worden verspreid over één of twee dagen . Diagnostiek ToP wordt vergoed vanuit je basis zorgverzekering.

Wat kun je verwachten?

1. Intake

De start is het in kaart brengen van jouw leefsituatie. De maatschappelijk werker en / of jobcoach bespreekt met jou de manier waarop jij het prettigst studeert. Maar ook hoe zelfstandig je op een aantal gebieden bent buiten school. Als je minderjarig bent, vragen we dit ook aan je ouders/verzorgers. De praktijk is dat je ouders altijd betrokken worden. We geven uitleg over de verschillende onderdelen van Diagnostiek ToP, de duur van het onderzoek (een of twee dagen) en je kunt vragen stellen.

2. Onderzoeken

Na de intake volgen verschillende onderzoeken met diverse onderzoekers van Visio. Eén daarvan is het in kaart brengen van je visuele (on)mogelijkheden en gebruik van je hulpmiddelen. Ook krijg je een visuele belastbaarheidstaak.

Daarna volgt een gesprek over je voorkeuren en interesses, je visus en hoe je daarmee omgaat. Ook bespreken we je persoonlijkheid en doen we beroepskeuzeonderzoeken en vragenlijsten. Na afloop willen we graag weten hoe je Diagnostiek ToP hebt ervaren.

3. Adviesgesprek

Aan de hand van de uitkomsten gaan dan alle onderzoekers, je begeleider of mentor vanuit Visio Onderwijs en een adviseur arbeid met elkaar overleggen om tot passende conclusies en adviezen te komen. Na circa drie weken bespreken we het verslag met jou en als het kan samen met je ouders/verzorgers.

Deelnemen?

Wil je graag deelnemen aan Diagnostiek ToP? Geef je dan op bij je Ambulant Onderwijskundige Begeleider van Visio. Ook als je op de Visio school zit, kun je meedoen. Bespreek het dan met je mentor of coördinator.

Tip: bekijk ook de video over Diagnostiek TOP

Ben je benieuwd of Diagnostiek ToP iets voor jou is? Bekijk of beluister dan het volgende filmpje:

Ga naar de video over Diagnostie TOP

Heb je nog vragen?

Mail naar kennisportaal@visio.org, of bel 088 585 56 66

Meer artikelen, video’s en podcasts vind je op kennisportaal.visio.org

Koninklijke Visio

expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

www.visio.org