Apple Watch, wat kun je ermee?
Geplaatst op 1 maart 2025De Apple Watch is, net als andere Apple-producten, uitgerust met de schermlezer VoiceOver. Hierdoor is het horloge in principe toegankelijk voor blinde en slechtziende iPhone-gebruikers. Maar hoe goed werkt dat in de praktijk? Dat lees je hier.
Wat kun je met de Apple Watch?
De Apple Watch is op veel gebieden een soort afstandsbediening van je telefoon. Het horloge is via bluetooth of wifi verbonden met je telefoon en gebruikt daardoor de internetverbinding van je telefoon. Op het horloge draait een versimpelde versie van VoiceOver. Veel van de gebaren die je van je iPhone gewend bent werken ook op de Watch. Sommige functies zijn wat beperkter, zoals de stemkeuze en ondersteuning voor brailleleesregels. Daarnaast zijn er andere toegankelijkheidsfuncties beschikbaar die je van de iPhone kent, zoals vergroting. Ook is het mogelijk om de spraakassistent Siri te gebruiken.
De bediening van de Watch met VoiceOver went snel als je dat al van de iPhone gewend bent. In het begin is het even uitzoeken wat nuttig is en wat niet. Lang niet alle taken zijn namelijk even geschikt voor zo'n klein scherm. Hele artikelen of e-mails lezen gaat bijvoorbeeld makkelijker op een telefoon.
Hieronder een greep uit de mogelijkheden van de Apple Watch. De lijst is verre van compleet, omdat je ook zelf apps op het horloge kunt zetten die extra functionaliteiten toevoegen.
Meldingen ontvangen en in sommige gevallen ook kunnen reageren op deze meldingen. Dit kan door te dicteren, een smiley te sturen of een vooraf ingestelde reactie te selecteren.
Versimpelde versies van sommige iPhone apps gebruiken. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanaf je pols een paar regels van het belangrijkste NOS nieuws te lezen.
Het bijhouden van sportprestaties. Je ziet in een oogopslag je hartslag, afgelegde afstand en tijd, en je kan snel de muziek van je iPhone of externe speakers bedienen. Ook is het mogelijk specifieke apps te installeren waarmee je meer data kan bekijken voor bepaalde sporten. De toegankelijkheid van deze apps varieert, maar is meestal goed.
Muziek op je iPhone bedienen of direct afspelen via een gekoppelde bluetooth-headset.
Het maken van audio opnames. Op de wijzerplaat kun je een knopje zetten van de dictafoon app zodat je snel geluidsopnames kunt maken. De opnamen die je hiermee maakt worden automatisch in de dictafoon app op je telefoon opgeslagen.
Het raadplegen van je agenda.
Het opvragen van de tijd via trillingen. Op die manier kun je voelen hoe laat het is dat je horloge hoeft te spreken. Het horloge trilt lang voor elke tien uur en kort voor elk uur daarna. Daarna trilt de Watch lang voor elke tien minuten en kort voor elke minuut daarna.
Je kunt je Watch gebruiken voor navigatie doordat er GPS in de Watch zit. Dit kan zowel met de Apple kaarten app als met verschillende apps van derden zoals Blindsquare. Tijdens het lopen trilt de Watch wanneer je moet afslaan.
Betalen. Je kunt eenvoudig met je horloge betalen in de winkel ter vervanging van je pinpas.
Al met al biedt de Apple Watch veel mogelijkheden. En de lijst blijft groeien! Zo werkt Apple bijvoorbeeld aan verschillende gezondheidsfuncties.
Heeft Apple Watch ook nadelen?
Zoals bij alle technologie zijn er ook nadelen die je goed moet overwegen voordat je een Apple Watch aanschaft.
De spraak kan lastig te verstaan zijn in drukke omgevingen doordat de speaker niet zo luid kan als die van de iPhone. Daar komt bij dat je je iPhone makkelijker dichter naar je oren kunt brengen om de spraak beter te kunnen horen. Met de Watch is dat niet echt prettig en het kan ook beetje vreemd op anderen overkomen.
Als alternatief kun je overwegen om een bluetooth oortje te koppelen of om een brailleleesregel te gebruiken.
Veel apps zijn erg beperkt. Wil je meer dan alleen een snelle controle, dan heb je alsnog je iPhone nodig.
Tenslotte de prijs. Meer hierover lees je in de komende paragraaf.
Voor wie is de Apple Watch geschikt?
De Apple Watch heeft erg veel nuttige functies, maar is niet voor iedereen even geschikt. Dit komt vooral door het prijskaartje. Voor een nieuwe Watch ben je tussen de 250 en 900 euro kwijt, afhankelijk van de versie die je kiest. Dat is best een hoop geld als je bedenkt dat vrijwel alles wat je ermee kunt op een andere manier ook met je telefoon kan. Het is ook het overwegen waard om een tweedehands Apple Watch te kopen om de kosten te drukken.
Toch heeft het horloge zeker voordelen. Als je bijvoorbeeld veel aan sport doet kan de Watch diepgaande metingen doen en deze op een toegankelijke manier leesbaar maken. Dit is met andere, goedkopere activity trackers meestal niet mogelijk.
Als je volledig afhankelijk bent van spraakuitvoer, is er op dit moment geen smartwatch die zoveel functies biedt én die ook toegankelijk is. Als je echter weinig aan sport doet en geen interesse hebt in de andere, eerder genoemde functies, is het een relatief duur apparaat voor wat je er mee kunt. Ook is het goed om te bedenken dat de Apple Watch, net als je telefoon, zal verouderen. Wil je up to date blijven dan zul je dus om de paar jaar een nieuw horloge moeten kopen.
Meer weten over het instellen en gebruiken van de Apple Watch?
Tenslotte nog een tip. Heb je eenmaal zo’n Watch en wil je hem vlot kunnen gebruiken? Deze artikelen op het Kennisportaal helpen je snel op weg:
Apple Watch, zo gebruik je hem
Heb je nog vragen?
Mail naar kennisportaal@visio.org, of bel 088 585 56 66.
Meer artikelen, video’s en podcasts vind je op kennisportaal.visio.org
Koninklijke Visio
expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen